Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





Wielkie ravioli ze szpinakiem i płynnym żółtkiem

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : Wielkie ravioli ze szpinakiem i płynnym żółtkiem




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]10.00 / 10



Przepis


SKŁADNIKI ( na 4 ravioli):

Szpinak-                  1 opakowanie
ricotta-                     0,5 opakowania
łosoś wędzony-       3-4 plasterki
parmezan-              0.3 szklanki startego
jajka-                       7 szt.
mąka
masło
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Liście młodego szpinaku smażę na maśle 2-3 minuty, przyprawiam solą i pieprzem, odstawiam do ostygnięcia.
Ciasto na ravioli: do mąki dodają jedno jajko i 2 żółtka, szczyptę soli i odrobinę wody. Wyrabiam na gładkie, jednolite ciasto. Odstawiam.
Kroję drobno łososia wędzonego, dodaję do przestudzonego szpinaku, dodaję ricottę i parmezan i dokładnie mieszam.
Wałkuję ciasto za pomocą maszynki bądź wałka na cieniutkie placki. Zaznaczam na nich kółka naczyniem o średnicy 12 cm.
Na zaznaczone kółka wyciskam farsz szpinakowy za pomocą rękawa, bądź specjalnej strzykawki. Formuje kształt gniazdka pustego w środku (patrz film).
Do gniazdka delikatnie zsuwam żółtko, następnie przykrywam kwadracikiem ciasta i za pomoca naczynia, którym wcześniej zaznaczyłem okręgi, wycinam okrągłe ravioli.
Delikatnie, używając papieru do pieczenia wkładam ravioli do wrzącej, osolonej wody. Usuwam papier i gotuję 2 minuty.
Wyciągam, układam na talerzu, posypuję świeżo utartym parmezanem, polewam zrumienionym masłem i przekrajam. Żółtko powinno pozostać płynne.

Smacznego...

Opis


To nie jest mały pierożek, jeden wystarczy na całą kolację. Kiedy zobaczyłem ten przepis momentalnie pobiegłem do kuchni i zacząłem go oddtwarzać. Nieco go dopracowałem, a teraz dzielę się nim z Wami. Te płynne żółtko przenosi zwykłe ravioli w rejony kuchni wykwintnej i działa jak narkotyk :)





Słowa kluczowe


ravioli ze szpinakiem z żółtkiem pierogi pierożki makaron pasta z łososiem z riccotą riccota parmezan przepis przepisy kulinarna kulinarnatv obiad kolacja



dodaj komentarz:




     Komentarze (1) :

 

2016-10-28 03:13:58, podpis
" Yet another thing is that while searching for a good online electronics store, look for online shops that are regularly updated, retaining up-to-date with the hottest products, the best deals, plus helpful information on services. This will make sure that you are doing business with a shop that really stays on top of the competition and offers you what you should need to make educated, weoefin-lrmld electronics purchases. Thanks for the important tips I have really learned from the blog.

   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.