Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





Udko pieczone w glazurze ananasowej

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : Udko pieczone w glazurze ananasowej




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]10.00 / 10



Przepis


SKŁADNIKI (na 2 porcje kurczaka, sosu na więcej):

Udko z kurczaka-                      2 szt.
szalotka-                                   1-2 szt.
cukier brązowy-                        1 łyżka
ananas-                                    1 puszka
sok ananasowy-                       1/2 szklanki
Jack Daniels-                           1/3 szklanki
czosnek-                                   2 ząbki
papryczka chili-                         1 szt.
sos sojowy-                               2 łyżki
sos teriyaki-                               4 łyżki
sos chili
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól

PRZYGOTOWANIE:

Pokrojoną w pół-plasterki szalotkę przesmażam na oliwie z oliwek. Gdy się zeszkli dodaję cukier i rozpuszczam.
Następnie dodaję 4 drobno pokrojone plasterki ananasa, mieszam i smażę przez 2 minuty.
Dolewam whiskey i podpalam, a kiedy płomienie zgasną, dodaję drobno pokrojony czosnek.
Po chwili dolewam sok ananasowy i duszę kilka minut.
Dolewam sosy: sojowy, teriyaki i chili i duszę znowu kilka minut.
Wszystko miksuję na jednolitą, gładką masę i wkrapiam sok z cytryny.
Udka z kurczaka posypuję solą i obficie smaruję przestudzonym sosem z obu stron. Odstawiam na co najmniej pół godziny.
Kroję drobno chili i mieszam z oliwą z oliwek. Obtaczam w tej marynacie plasterki ananasa i odstawiam na pół godziny.
Kurczaki przekładam do naczynia żaroodpornego, smaruję jeszcze raz marynatą i wstawiam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 40 minut.
W połowie pieczenia wyjmuję i jeszcze raz smaruję marynatą.
Rozgrzewam patelnie grillową i grilluję ananasy po niecałe 2 minuty z każdej strony.
Układam na talerzu udka razem z ananasami.

Smacznego...
 

Opis


Skomponowałem sos na bazie ananasa i whiskey Jack Daniels do steków. Pomyślałem, czemu by go nie użyć do kurczaka. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, ponieważ w pieczone udko, w glazurze z tego sosu jest od dzisiaj moim ulubionym daniem z tego ptaszka. ;)





Słowa kluczowe


udko kurczak z kurczaka w sosie w glazurze glazurowane z ananasem ananasowej z whiskey jack daniels burbon bbq barbecue pieczone obiad danie przepis przepisy kulinarna kulinarnatv



dodaj komentarz:




Brak komentarzy do tego filmu.
   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.