Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]10.00 / 10



Przepis


SKŁADNIKI:

Szarańcza-                  kilka szt.
świerszcze-                 kilka szt.
mąka-                         pół szklanki
curry-                         1 łyżeczek
proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
imbir-                         kawałek
papryczka chili-          1 szt,
szczyporek-               2-3 łyżki pokrojonego
sos sojowy
sos rybny
mirin
sok z limonki
sól.

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynam od dresingu: do miseczki wrzucam pokrojoną chili, szczypiorek, starty na tarce imbir, dodaję sos sojowy, sos rybny, mirin, sok z cytryny i mieszam.
Przygotowuje tempurę. Do miski wsypuję mąkę, dodaję curry, sól, proszek do pieczenia, lód, i dolewam wody. Mieszam.
Do tempury wrzucam szarańcze i świerszcze, rozgrzewam głęboki olej i wkładam na niego owady.
Smażę około 2 minut. Kiedy się zezłocą, odsączam na papierowym ręczniku i przekładam na talerz.
Podaję te chrupiące dziwadła z dresingiem.

Smacznego....    :)

Opis


Film dla ludzi o mocnych nerwach i dużym poczuciu humoru :) Zmierzę się z demonami- wielkimi, chrupiącymi robalami. Przy wyborze produktu pomoże mi tajemniczy ekspert. Werdykt- to jest pyszne, szczególne w smażone w tempurze. ;)





Słowa kluczowe


szarańcza świerszcze owady robaki robale jadalne insekty smażone w tempurze tempura z dresingiem dresing chrupiące przepis przepisy kulinarnatv kulinarna



dodaj komentarz:




     Komentarze (6) :

 

2016-10-27 18:19:01, podpis
" I read your post and wihesd I was good enough to write it

2015-04-10 18:21:29, kulinarnatv.pl
" Dzięki Artur za komentarz, zwrócę na to uwagę przy następnym razie. Podobny sposób przyrządzania widziałem u specjalistów tym się zajmujących. I nie uraź się, ale szczerze mówiąc, nie mam szczególnych odruchów empatycznych przy robalach. ;) Śmierć w gorącym oleju i tak była szybsza, niż w pysku jaszczura ;) Ale zastosuję się do Twoich uwag. Adrian

2015-04-10 00:56:08, artur
" To barbarzyństwo wrzucać zywe owady na rozgrzany tłuszcz! Ja zawsze wcześniej schładzam je w lodówce. Wpadają wtedy w hibernację i można już śmiało smazyć.

2014-09-12 22:10:16, Bartek
" Ubawiłem się :), najbardziej to chyba był zadowolony pan profesor, ale wracając do przepisu to ja chyba tyle nie wypije (nawet swojego wysoko procentowego) żeby to zjeść. Gratuluję odwagi i jak to smakuje, bo nie jak kurczak jest trochę enigmatyczne? Pozdrawiam

2014-03-26 10:40:51, kulinarnatv.pl
" Robale są dostępne w sklepach zoologicznych. Świerszcze raczej w stałej ofercie, ale szarańcze należy raczej zamówić. Pochodzą z czystych hodowli, więc bez obaw. Trzymam kciuki za to żebyś się odważył/ła :) Jak już się przełamiesz, to schrupiesz całą miskę ;) Pozdrawiam: Adrian

2014-03-26 10:16:28, J.Z.
" nie wiem czy się odważę ale mam zamiar to przygotować, pytanie tylko takie: gdzie te owady dostać? skąd je wziąć ? z zoologicznego można kupić, czy to muszą być jakoś spożywczo przygotowane ?

   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.