Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





Steak ze szparagami i sosem z pieczonego czosnku i anchois

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : Steak ze szparagami i sosem z pieczonego czosnku i anchois




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]10.00 / 10



Przepis


SKŁADNIKI (na 2 porcje):

Rostbef wołowy-           2 duże kotlety
szparagi zielone-          1 pęczek
filet anchois-                8-10 szt.
czosnek-                     3 główki
śmietanka słodka
oliwa z oliwek
pomidorki koktajlowe-   krzaczek z gałązką
cukier
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Do naczynie żaroodpornego przekładam 3 główki czosnku i pomidorki koktajlowe. Pomidorki skrapiam oliwą i posypuję solą i pieprzem. Wstawiam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na pół godziny.
Od szparagów odrywam zdrewniałe końcówki i przekładam do naczynia do gotowanie na parze. Posypuję solą, pieprzem i cukrem, przykrywam i gotuję 5 minut.
Rostbef posypuję solą, pieprzem, skrapiam oliwą z obu stron i nacieram. Odstawiam na 10 minut.
Wrzucam fileciki anchois na rozgrzaną oliwę i smażę, aż się rozpadną. Po czym dodaję upieczony, wyciśnięty z łupinek czosnek. Smażę, aż wszystko się połączy w jednolity sos.
Dodaję masło, a jak się rozpuści, dodaję słodką śmietankę.
Mięso smażę po 2 minuty z każdej strony. Wtedy będzie krwiste. Odstawiam na 3-4 minuty, żeby odpoczęło.
Po tym czasie przekładam na deskę i kroję na grube plastry.
Układam je na talerzu ze szparagami i pieczonymi pomidorkami, dookoła nalewam sos.

Smacznego... 
 

Opis


Wołowina to moje ukochane mięsko, lubię do niej powymyślać ciekawe dodatki. Dzisiaj będą to gotowane na parze szparagi, a także bardzo mocny w smaku sos z pieczonego czosnku i filecików anchois.





Słowa kluczowe


stek steak wołowina rostbef polędwica krwisty ze szparagami szparagi z anchois czosnek pieczony sos przepis przepisy kulinarna kulinarne kulinarnatv



dodaj komentarz:




     Komentarze (1) :

 

2016-10-28 04:38:11, podpis
" Woot, I will ceiatrnly put this to good use!

   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.