Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





Steak z boczniakami

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : Steak z boczniakami




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]9.00 / 10



Przepis


SKŁADNIKI:

Steak z rostbefu-            ok 250 gr.
boczniaki-                     5-6 szt.
musztarda dijon
śmietanka
bulion
masło
czosnek
oliwa z oliwek
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Grubego steaka opruszam solą, pieprzem, skrapiam oliwą z oliwek z obu stron i odstawiam na 10 minut.
Boczniaki przekładam do miski i też posypuję solą, pieprzem, skrapiam oliwą i mieszam.
Mięso układam na mocno rozgrzanej patelni grillowej z oliwą , a obok układam grzyby.
Wołowinę grilluję około 2 minut z każdej strony- będzie krwiste, a boczniaki nieco krócej, ściągam jak przybiorą złotej barwy.
Steaka ściągam z patelni i odstawiam na kilka minut, żeby mięso odpoczęło.
Na patelnie po smażeniu wrzucam czosnek pokrojony w plasterki i masła, po chwili dodaję musztardy dijon, odrobinę bulionu i śmietanki. Mieszam i nieco redukuję.
Mięso kroję na dosyć grube plasterki i układam na talerzu razem z grzybami. Polewam sosem i podaję z puree z pietruszki: http://www.kulinarnatv.pl/puree_pietruszkowe_przepis

Smacznego...
 

Opis


Do smaku mięsa wołowego doskonale pasuje smak grzybów. Dziś pora na boczniaki, które będę grillował wraz z mięsem, podam z mocnym w smaku sosem i puree z pietruszki. 





Słowa kluczowe


steak stek wołowina rostbef polędwica z boczniakami boczniaki grzyby grzybowy z puree z pietruszki z sosem przepis przepisy kulinarna kulinarnatv kulinarne danie obiad



dodaj komentarz:




     Komentarze (2) :

 

2014-08-02 16:58:08, kulinarnatv.pl
" Ojojoj, ale ciekawa opinia. Jeśli mielibyśmy jeść WYŁĄCZNIE ZDROWO, to nasz świat byłby bardzo ubogi. A ja w nim na pewno nie chciałbym mieszkać. W kuchni najważniejsze są smaki i fantazja przy ich komponowaniu. Kiedy górę bierze zdrowie, również bardzo ważne, to nie powinniśmy nazywać się kucharzami, tylko np. dietetykami. Ja w swojej kuchni kieruję się wolnością, ale nie zapominam o bilansowaniu, to zresztą wychodzi niemal automatycznie. Masło i śmietanka to doskonałe nośniki smaków wykorzystywane przez największych szefów kuchni. A czosnek ma wiele właściwości i możliwości. Proszę przejrzeć moje inne przepisy i przekona się Pan, że dodaję go w różnych etapach, wykorzystując w miarę potrzeb różne jego walory. Pozdrawiam: Adrian

2014-08-02 11:22:41, freefrog
" Bardzo niezdrowo Pan przyrzadza potrawy. Czosnek powinin odpoczac 10 min od rozgniecenia i potem byc krotko smazony. inaczej traci swoje wlasciwosci. poza tym maslo i zlotka smietana - tuczace i rakotworcze. Proponuje troche sie wyedukowac jesli chodzi o wlasciosci warzyw i innych skladnikow i zaczac gotowac ZDROWO.

   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.