Przepis
SKŁADNIKI:
Papryczka habanero- 2-3 szt.
papryczka chili- 1 szt.
cebula- 1 szt.
czosnek- 2-3 ząbki
ocet z białego wina- niecałe pół szklanki
woda- niecała szklanka
musztarda dijon- 3 łyżeczki
tymianek
oliwa z oliwek
sól, pieprz, cukier
PRZYGOTOWANIE:
Kroję cebulę w kostką i przesmażam na oliwie, a kiedy się zeszkli dodaję pokrojoną papryczkę chili i papryczkę habanero.
Po 2 minutach smażenia dodaję pokrojony w plasterki czosnek, a po minucie dolewam ocet winny.
Kiedy się nieco zredukuje, dolewam wody, doprawiam solą, pieprzem i cukrem, dodaję gałązkę tymianku i duszę na małym ogniu około 20 minut.
Usuwam tymianek, dodaję musztardę i wszystko miksuję blenderem.
Przekładam do miseczki, dekoruję tymiankiem.
Smacznego... |
Opis
Oryginał tego sosu przywiózł mi mój przyjaciel Marcin- organizator wycieczek na Karaiby.
Obiecałem mu, że go odtworzę... i specjalnie dla Ciebie Kosmit, moja wersja naszego ulubionego sosu ;)
Uwaga! ten sos silnie uzależnia ;)
Słowa kluczowe
sos kreolski kreole karaibski z Karaibów Karaiby pikantny ostry habanero papryczka chili danie przepis przepisy kulinarna kulinarnatv
|