Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





Soczewica duszona z warzywami, podana z zampone

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : Soczewica duszona z warzywami, podana z zampone




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]9.00 / 10



Przepis


SKŁADNIKI:

Soczewica-                       1 szklanka
czerwona cebula-             1-2 szt.
marchewka-                      1-2 szt.
seler naciowy-                   2 łodygi
papryczka chili-                 1 szt.
czosnek-                           3-4 ząbki
masło
oliwa z oliwek
sok z cytryny
szczypiorek
liście laurowe
sól, pieprz

zampone

PRZYGOTOWANIE:

Cebule kroję w kostkę i wrzucam do garnka z rozgrzaną oliwą, kroje marchewkę w drobną kostkę i dorzucam do cebuli. To samo robię z selerem naciowym.
Po chwili dodaje spory kawałek masła, a gdy się roztopi dodaję soczewicę i pokrojony w plasterki czosnek.
Po 2-3 minutach dodaję pokrojoną chili i zalewam bulionem. Dodaję listki laurowe, sól i pieprz. 
Podczas gotowania, gdy soczewica wchłania płyn, uzupełniam bulion. Gotuję na małym ogniu 20-25 minut.
W tym czasie wstawiam na 20 minut do gotującej się wody zampone w folii.
Na koniec gotowania soczewicę skrapiam sokiem z cytryny.
Zampone wyciągam z folii na talerzyk zachowując sos, kroję na plastry.
Na talerzu układam soczewicę i zampone, polewam sosem i posypuje szczypiorkiem.

Smacznego...

 

Opis


Soczewica to świetny dodatek pasujący idealnie na przykład do mięs. Dzisiaj jednak zagra główną rolę, uduszę ją z warzywami, a dodatkiem będzie włoskie, bezkompromisowe :) zampone.





Słowa kluczowe


soczewica z warzywami lentil duszona gotowana z zampone danie obiad przepis przepisy kulinarna kulnarnatv



dodaj komentarz:




     Komentarze (3) :

 

2017-04-04 12:21:41, podpis
" My favorites were Cheryl Haynes, Celine Perkins, Monique Dillard, and Julie Herman. I’m partial to strong geometrics, bright colors, and apueqiul–thopgh I’m sentimental about softer colored fabrics. Well done! Fun first day!

2014-09-14 11:30:06, kulinarnatv.pl
" Włoski specjał, świńska noga, wraz z kopytem. Niesamowicie mocny mięsny, mocny smak. Wyłącznie dla koneserów smaku. W Polsce widziałem w sprzedaży w Almie. Pozdrawiam.

2014-09-13 17:53:12, hanah
" Człowiek uczy się całe życie a co to jest Zampone?

   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.