Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





Smażone udka z fasolką szparagową i pomidorami

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : Smażone udka z fasolką szparagową i pomidorami




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]10.00 / 10



Przepis


SKŁADNIKI ( na 2 porcje):

Udka z kurczaka-           4 szt.
fasolka szparagowa-       300 gr,
pomidory pelatti-            1 puszka
papryka czerwona-         1/2 szt.
słodka żmietanka
natka pietruszki
oliwa z oliwek
papryka słodka
pieprz cayene
sól, pieprz, cukier

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaki wkładam do miski, przyprawiam solą, pieprze, cayene, papryką słodką, skrapiam oliwą, nacieram i odstawiam na 20 minut.
Po tym czasie układam je na mocno rozgrzanej patelni z oliwą. Smażę po około 5 minut z każdej strony.
Ściągam, a na patelnie dodaję rozdrobnione pomidory pelatti i szklankę wody.
Dodaję do nich fasolkę, z odciętymi końcówkami i pokrojoną w paski paprykę.
Doprawiam solą, pieprzem i cukrem, duszę 10 minut.
Dodaję słodkiej śmietanki, mieszam, układam na sosie kurczaki i duszę na małym ogniu jeszcze około 10 minut.
Wykładam na talerz i posypuję natką.

Smacznego...

Opis


Bardzo lubię wiosnę, między innymi za fasolkę szparagową. Świetnie komponuje się ze smażonymi mięsami. Dziś z udkami z kurczaka, a dodatkowo sos z pomidorów.





Słowa kluczowe


kurczak z kurczaka udko noga smażony duszony fasolka szparagowa pomidory w sosie danie obiad przepis przepisy kulinarna kulinarnatv



dodaj komentarz:




     Komentarze (3) :

 

2016-11-07 11:16:22, kulinarnatv.pl
" Owszem oliwa ma mniejszą temperaturę dymienia od np. oleju rzepakowego, ale przy krótkim smażeniu jest jak najbardziej wystarczająca. Poza tym, tak jak w tym przypadku, oliwa jest składnikiem sosu, którego robię w drugim etapie. Nie pozwoliłbym sobie na zastąpienie jej olejem. Pozdrawiam: Adrian

2016-11-07 00:00:10, podpis
" Zastanawia mnie smażenie na oliwie. Czy nie warto byłoby użyć innego tłuszczu? Podobno oliwa ma zbyt niską temperaturę dymienia, chyba że się mylę.

2016-10-28 08:06:46, podpis
" 84€ c’est du délire. J’avais pas regarde le prix, je l’ai emprunté à la bibliothèque. Ça vaut peut-être 30-40$ max dans une librairie. C’est un livre de psychologie ÃoÂovluti©nniste, pas un manuel de drague! mais explique le pourquoi du comment….

   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.