Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





Sajgonki

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : Sajgonki




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]10.00 / 10



Przepis


SKŁADNIKI (na 15 sajgonek):

Mięso wieprzowe
(łopatka, karkówka)-                    400gr.
papier ryżowy-                             15 arkuszy
marchewka -                                1 szt
papryczki peperoni
suszone grzyby mun-                  duża garść
makaron ryżowy, albo sojowy-    1/4 opakowania
szczypiorek
czosnek
imbir
sos sojowy
sos rybny
sos słodko-pikantny
olej do smazenia


PRZYGOTOWANIE:

Mielę mięso. Na tarce ucieram imbir i czosnek. Papryczkę paperoni kroję drobno, a marchewkę na zapałki i jeszcze drobno szczypiorek.
Dorzucam wszystko do zmielonego mięsa i przyprawiam sosem rybnym i sojowym, dodaję namoczone wcześniej w gorącej wodzie grzyby mun i namoczony na 3 minuty w osolonym wrzątku i odsączony makaron ryżowy. Wbijam jajko i dokładnie mieszam.
Namaczam na chwilę w ciepłej wodzie papier ryżowy, układam na desce. Na środek nakładam porcję farszu, zawijam boki papieru, a później zwijam całego, tworząc mały rulonik.
Odstawiam na pół godziny na suchą deskę, żeby wyschły.
Po tym czasie mocno rozgrzewam głęboki olej w woku i wrzucam delikatnie sajgonki. Smaże 4-5 minut obracając. Wyciągam, odsączam na ręczniku papierowym i wykładam na talerz.
Podaję z sosem słodko-pikantnym.

Smacznego...

 

Opis


Sajgonki  to chyba najbardziej popularna przekąska serwowana w azjatyckich barach. Można je też zrobić w domowych warunkach, mamy wtedy pewność, co znajduje się w środku, a i smak gwarantuję, że będzie lepszy.





Słowa kluczowe


sajgonki azja azjatycki azjatyckie przekąska azjatycka danie obiad na szybko przepis przepisy kuchenne kulinarne kulinarnatv



dodaj komentarz:




Brak komentarzy do tego filmu.
   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.