Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





rostbef w sosie winnym

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : rostbef w sosie winnym




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]10.00 / 10



Przepis


SKŁADNIKI (na jedną porcję):
rostbef- 200g
pieczarki- 4 szt
cebulki dymki- kilka szt
czosnek- kilka ząbków
papryczka chili
gałązka tymianku
kieliszek czerwonego wina
oliwa
masło
mączka ziemniaczana
sól, pieprz
PUREE Z SELERA:
seler
śmietanka
oliwa
masło
sól, pieprz
cukier

PRZYGOTOWANIE:

Selera kroję na małe kawałki, gotuję w osolonej i posłodzonej wodzie.
Mięso oczyszczam z tłustych skrawków, solę, posypuję pieprzem, nacieram oliwą. Odstawiam na 10 min.
Na patelni rozgrzewam oliwę i masło. Wykładam mięso i smażę ok. 2 min z każdej strony. Można smażyć nieco dłużej, wtedy będzie mocniej wysmażony. Po usmażeniu odstawiam na klika min.
Na drugą patelnię wykładam masło i  tłuste skrawki- dla smaku, pokrojone pieczarki, białe części dymek, ząbki czosnku i krążki chili. Przyprawiam, zalewam winem, dodaję gałązkę tymianku i duszę kilka minut. Na koniec dodaję trochę rozpuszczonej w wodzie skrobii lub mączki ziemniaczanej.
Rostbefa podgrzewam.
Selera miksuję z mlekiem, masłem, oliwą.
Wykładam aksamitne puree, mięso i polewam winnym sosem.
Smacznego...

 

Opis


Rostbef w sosie winnym to wykwintne połączenie steka  z najlepszej wołowiny i czerwonego wytrawnego wina. Dodatek pieczarek i cebulek dymek wprowadza nas w prawdziwy francuski klimat. Wołowinę proponuję przyrządzić na krwisto, albo półkrwisto, wtedy doznania smakowe będą pełne.





Słowa kluczowe


rostbef sos winny steak wołowina stek kolacja dla dwojga sexy kolacja



dodaj komentarz:




Brak komentarzy do tego filmu.
   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.