Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





Pielmieni- rosyjskie pierogi

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : Pielmieni- rosyjskie pierogi




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]10.00 / 10



Przepis


SKŁADNIKI (na 30-40 pierogów):

Wieprzowina (np. łopatka)-         500 gr.
cabula-                                     1 szt.
czosnek-                                  2-3 ząbki
oliwa
mąka-                                     2 szklanki
gorąca woda
śmietana
szczypiorek
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę solę i dodaję gorącej wody. Wyrabiam nożem, a później ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Odstawiam na pół godziny pod ściereczką.
Mięso mielę i dodaję do niego starte na tarce: cebulę i czosnek.
Dodaję oliwy, soli pieprzu i dokładnie mieszam.
Ciasto wałkuję, wycinam kółka. Na każdym z nich układam łyżeczkę farszu i zalepiam: najpierw na pół, a później łączę końcówki.
Gotuję partiami w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną po 3-4 minutach wyławiam i przekładam na talerz.
Podaję z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.

Smacznego... 

Opis


Te rosyjskie pierogi rózni od naszych to, że są nadziewane surowym, doprawionym mięsem, a później gotowane. Dzięki temu w środku wytwarza się pyszny bulionik. Ta soczystość sprawia, że wolę pielmieni od naszych pierogów z mięsem. Przygotowuje się je też szybciej i łatwiej.





Słowa kluczowe


pierogi pielmieni pielmienie rosyjskie pierożki pieróg ravioli z mięsem wieprzowym przepis przepisy kulinarna kulinarnatv



dodaj komentarz:




     Komentarze (7) :

 

2014-09-11 19:53:30, Bartek
" Ok, dzięki.

2014-09-11 19:40:42, kulinarnatv.pl
" Tą co używam zakupiłem we Włoszech, tania nie była około 60 E. Koleżanka kupiła w Polsce za 70 zł. i przy mojej to istna tandeta. Generalnie musisz patrzeć na jakość materiałów i wykonania. Te tanie wg mnie się nie nadają. Moja ma już pewnie z 10 lat i działa jak nowa. Ale ważne, żeby jej nie myć, tylko czyścić pędzelkiem. Pozdrawiam: Adrian

2014-09-11 19:22:51, Bartek
" Możesz polecić albo napisać jakiej maszynki do ciasta używasz? Rozpiętość cen jest dosyć duża i nie chciałbym kupować dwa razy jak to było w przypadku maszynki do pomidorów...

2014-03-06 11:31:21, kulinarnatv.pl
" Oczywiście wszelkie modyfikacje mile widziane.

2014-03-06 10:45:46, megi
" do farszu dodaję śmietanę i zieloną pietruszkę

2014-02-18 18:17:31, kulinarnatv.pl
" Nie słyszałem o bezmięsnych pielmieni. Ale kto zabroni spróbować :) Wtedy zapewne wyjdą zwykłe polskie pierogi, co wcale nie będzie złym pomysłem na dobrą potrawę. :)

2014-02-18 17:45:31, podpis
" A czy jest odmiana tego przepisu bez mięsa ?

   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.