Przepis
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
Łopatka wieprzowa b/k- ok. 1 kg.
podgrzybki- 150 gr.
czosnek- 1 główka
musztarda dijon- 1 łyżeczka
śmietanka- 100 ml.
tymianek
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Na łopatce robię głębokie nakłucia i wkładam w nie ząbki czosnku.
Mięso posypuje solą i pieprze i dokładnie nacieram. Po 20 minutach obsmażam dookoła na patelni z oliwą z oliwek.
Następnie razem z patelnią wstawiam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 2,5 godziny. Dolewam szklankę wody.
Wyciągam upieczoną łopatkę z piekarnika, ściągam z patelni.
Patelnie ustawiam na palniku i wrzucam na nią grzyby i gałązkę tymianku.
Po kilku minutach smażenia dodaję musztardę dijon, a po następnych kilku minutach dolewam słodkiej śmietanki. Doprawiam sola i pieprzem, redukuję.
Mięso przekładam na deskę, kroję na plastry. Układam je na talerzu i polewam gęstym sosem z grzybami, posypuje świeżym tymiankiem.
Smacznego...
|
Opis
Chyba wszyscy lubimy pieczeń mięsną, to niemal doskonałe danie. A kiedy dodamy do niej dobrze przyrządzone grzyby, to prawie ideał. Dziś długo pieczona łopatka wieprzowa, szpikowana czosnkiem z aromatycznym sosem z podgrzybków.
Słowa kluczowe
łopatka wieprzowa wieprzowina pieczona pieczeń z grzybami w sosie sos grzybowy podgrzybki leśny z czosnkiem obiad danie przepis przepisy kulinarna kulinarnatv
|