Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





Pieczona łopatka jagnięca z rozmarynem i czosnkiem

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : Pieczona łopatka jagnięca z rozmarynem i czosnkiem




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]6.25 / 10



Przepis


SKŁADNIKI:

łopatka cielęca          cała   
czosnek                    2 główki
rozmaryn                   8-10 gałązek
papryczka chili           1 szt
czerwone wytr. wino    1 duży kieliszek
mąka                         1 łyżka
mięta                          garść
masło                        1/4 kostki
oliwa z oliwek
gruba sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Na łopatce robię nacięcia w kratkę, posypuję pieprzem i solą, polewam oliwą i nacieram. Odstawiam na pół godziny. 
Na dno brytwanny wrzucam gałązki rozmarynu i kawałki czosnku, układam mięso, a na nim rozmaryn, czosnek i chili, polewam oliwą. Przykrywam brytwankę pokrywką.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut, zmniejszam temperaturę do 160 stopni , piekę 3 godziny. Po tym czasie układam na mięsie kawałki masła, piekę jeszcze 20 minut w temperaturze 220 stopni. 
Brytwankę układam na palniku, usuwam mięso i gałązki, podgrzewając wsypuję trochę mąki, mieszam. Dolewam czerwone wino, dodaję liście mięty, posypuję solą i pieprzem.
Z mięsa usuwam kość i kroję na grube kawałki. Przekładam na talerz, polewam sosem. 
Smacznego...

Opis


Na szczególne okazje bądź święta warto zaskoczyć gości bądź domowników ciekawą pieczenią mięsną. Długo pieczona łopatka jagnięca z czosnkiem lub rozmarynem to strzał w dziesiątkę.  Na pewno będzie tematem wielu pozytywnych, kulinarnych komentarzy.





Słowa kluczowe


łopatka mięsa danie obiad chili czosnek kuchnia kuchenne gicz jagnięcina gicz jagnięca kuchnia lamb kuchenne kulinarnatv mięta wino rozmaryn włoska



dodaj komentarz:




     Komentarze (3) :

 

2018-01-05 18:19:49, cielę
" Łopatka jagnięca, łopatka cielęca, dziękuje poczekam

2017-12-11 14:35:26, pani
" Piecze się w brytfannie, a nie w brytwannie :))

2015-08-02 23:03:13, podpis
" Witaj bardzo mi miło z powdou Twojej nominacji tylko uważam, że w tym blogu nie jestem najważniejsza ja tylko to, co robię. To co może ewentualnie przydać się moim czytelnikom Chciałabym, żeby ten blog był forum wymiany doświadczeń, dlatego tak ważne są dla mnie wasze komentarze i opinie, ktf3re zawsze weryfikuje JA TU JESTEM TYLKO OD CZARNE ALE JAKŻE SŁODKIEJ ROBOTY ) pozdrawiam cieplutko

   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.