Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





Ośmiornica duszona w winie i pomidorach

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : Ośmiornica duszona w winie i pomidorach




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]10.00 / 10



Przepis


SKŁADNIKI:

Ośmiornica-                     1 szt.
szalotka-                         4-5 szt.
pomidory pelatti-              1 puszka
czosnek-                         8-10 ząbki
papryczka chili-                1 szt.
czerwone wytrawne wino-  1/2 butelki
tymianek
liście laurowe
oliwa z oliwek
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczoną ośmiornicę przekładam do garnka, dodaję ząbki czosnku i obrane szalotki.
Dodaję pomidory pelatti wraz z zalewą, pokrojoną papryczkę chili, liście laurowe, tymianek, sól, pieprz.
Zagotowuję, przykrywam garnek i wstawiam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie odsączam ośmiornicę, przekładam na deskę i kroję na poszczególne odnóża.
Grilluję je na patelni grillowej z oliwą z oliwek po minucie z każdej strony i przekładam ją na talerz z szalotkami, czosnkami i pomidorami z sosu. Polewam sosem i dekoruje tymiankiem.

Smacznego...

 

Opis


Ośmiornica sama w sobie jest przepyszna. Ale dodatkowo potrafi wchłonąć inne mocne i właściwe smaki.
Ta duszona w pomidorach, z dodatkiem czerwonego wytrawnego wina to idealny przykład na wyśmienity posiłek z tego wyjątkowego głowonoga.





Słowa kluczowe


ośmiornica octopus ośmiorniczka kalmar danie z winem duszona w pomidorach z czosnkiem po burgundzku owoce morza przepis obiad przepisy kulinarna kulinarnatv



dodaj komentarz:




     Komentarze (6) :

 

2016-04-19 08:14:12, kulinarnatv.pl
" Super, spróbuj też mojej ośmiornicy w sosie cytrynowym, to moja ulubiona, często robię ją moim gościom....opinie są bardzo pozytywne ;) Adrian

2016-04-18 20:59:31, skoob
" Ok, dzięki. Ostanio "głowę" wyrzuciłem. Dziś trzecie podejście do tematu.

2016-04-18 20:31:19, kulinarnatv.pl
" Cała głowa jest jadalna, bez wnętrza. Czyli taką jak kupujemy po wydłubaniu tzw. zęba jemy w całości. Oczywiście odnóża i głowa różnią się lekko w smaku...na korzyść odnóż. Adrian

2016-04-18 20:04:08, skoob
" To jeszcze pytanie na szybko: które elementy trzeba odrzucić ? Czy ta jakby "głowa" jest jadalna? Czy tylko odnóża ? Ciemną plamkę wydłubałem.

2016-04-14 20:16:57, kulinarnatv.pl
" Mrożona ma troszkę "popękaną" strukturę, więc można krócej piec. Ale najlepiej sprawdzać, bo nawet poszczególne osobniki mogą się różnić w swojej twardości. Jeśli chodzi o tą z Biedronki, to testowałem....nie chcę tu niczego złego pisać, ale powiem, że gdzie indziej są lepsze ;) Pozdrawiam: Adrian

2016-04-14 20:00:46, skoob
" Gdzieś przeczytałem, że mrożoną trzeba krócej piec. Prawda? Kiedyś mi wyszła za mięka po tak długim pieczeniu. Chyba że z Biedronki są gorsze ?:)

   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.