Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





Lasagne po bolońsku

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : Lasagne po bolońsku




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]10.00 / 10



Przepis


SKŁADNIKI (NA 4 PORCJE):

antrykot wołowy - 400- 500 g
makaron lasagne- pół opakowania
1,5 puszki pomidorów pelatti
koncentrat pomidorowy- 3 łyżki
seler naciowy
cebula
czosnek
marchew
białe wino wytrawne- kieliszek
szklanka bulionu
mleko
gałka muszkatałowa
papryczka chili
liście laurowe
oliwa z oliwek
parmezan
oregano
bazylia
ser żółty
mąka
masło

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na patelnię.
Mielę antrykot i dorzucam do cebuli. Smażę rozbijając szpatułką grudki. Po około 5 minutach dodaję szklankę mleka i gałkę. Przekładam całość do garnka.
Marchewkę kroję w paseczki, seler naciowy i plastry.
Do garnka wlewam kieliszek białego wina i wrzucam warzywa. Przyprawiam suszonym oregano, bazylią, solą, pieprzem, papryczką chili. Wlewam rozdrobnione pomidory pelatti i koncentrat pomidorowy. Zalewam szklanką bulionu. Duszę półtorej godziny, w razie potrzeby dolewam buliony. Pod koniec  dodaję plasterki czosnku.
Zabieram się za sos beszamelowy: Roztapiam sporą ilość masła na patelni. Dodaję mąkę i rozpuszczam. Powoli dolewam mleka. Cały czas mieszam. Przyprawiam solą, pieprzem, gałką.
Dno naczynia żaroodpornego skrapiam oliwą i smaruję sosem beszamelowym. Układam warstwę makaronu lasagne, grubą warstwę sosu bolońskiego, na niego cieńszą warstwę beszamelu, posypuję startym, żółtym serem. W ten sposób układam trzy  warstwy. Na koniec całość posypuję serem parmezanem.
Wkładam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 30-35 minut.
Smacznego...


 

Opis


Lasagne po bolońsku to pyszne, klasyczne, ale i nieco skomplikowane włoskie danie. Wspaniała kompozycja sosu bolońskiego, sosu beszamelowego i sera... To potrawa pracochłonna, ale warta każdej minuty spędzonej w kuchni.





Słowa kluczowe


zapiekanka zapiekanki lasagne lazania bolognese po bolońsku mięso mielone pomidory



dodaj komentarz:




     Komentarze (4) :

 

2016-10-28 03:28:50, podpis
" Pas encore essayé, mais, à mon avis, bien utile.Car chacun sait bien qu’à se « relire plusieurs fois », on ne voit plus rien! Et qu’en se relisant, à moins de s’appeler Narcisse et de tomber raide d&tduqo;auro-asmiration, en général, on modifie, on corrige, en se focalisant sur certains passages au détriment d’autres lus en diagonale, et que fatalement, on ne se rend pas compte toujours des occurrences déjà existantes dans le contexte.

2015-02-04 00:36:51, podpis
" Było pycha!!!!!!!!!!!!!!! Polecam.

2015-02-03 21:16:51, kulinarnatv.pl
" Świetnie, życzę powodzenia i smacznego. Adrian

2015-02-03 20:41:59, podpis
" Dzisiaj próbuję Twoją lazanie!!!!!! Właśnie zabrałam się za przygotowanie. Pozdrawiam z mroźnego Calgary

   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.