Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





Kurczak parowany z pomidorami, cytryną i cebulą

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : Kurczak parowany z pomidorami, cytryną i cebulą




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]9.50 / 10



Przepis


.SKŁADNIKI:

Pierś z kurczaka-               1 szt
pomidor-                            1/2 szt.
seler naciowy-                    1 łodyga
czerwona cebula-               1 szt.
czosnek-                           2 ząbki
białe wytrawne wino-          1/2 kieliszka
tymianek
musztarda
oliwa z oliwek
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Pierś marynuję w oliwie, musztardzie, soku z cytryny soli i pieprzu przez co najmniej godzinę.
Po tym czasie układam na środku papieru do pieczenia plasterki cebuli, na nie nakładam pokrojony seler naciowy. 
Na te łoże układam przyprawioną pierś z kurczaka i ścieram na nią skórkę z cytryny.
Układam na niej plasterki czosnku, gałązkę tymianku, skrapiam sokiem z cytryny.
Na wierzch układam plasterki pomidora i posypuję solą i pieprzem.
Składam papier, tak, żeby kurczak pozostał w środku, i szczelnie zagniatam boki.
Zostawiam na środku otwór, przez który nalewam wino, po czym szczelnie zagniatam cały pakunek.
Wstawiam na 20 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Po tym czasie wyciągam, rozrywam papier i zsuwam danie na talerz. Polewam winnym sosem, który stworzył się podczas pieczenia.

Smacznego...

Opis


Pieczenie potraw w papierze spełnia dwie funkcje, pieczenie i gotowanie na parze. A dzięki temu, że pakunek jest szczelny, odzyskujemy wszystkie smaki. A dzisiejsze, poza kurczakiem to miedzy innymi: pomidor, cytryna, czosnek, cytryna, tymianek i musztarda.





Słowa kluczowe


kurczak na parze parowany pieczony w papierze z pomidorami cytryna winem czosnkiem cebulą przepis przepisy kulinarna kulinarnatv danie obiad



dodaj komentarz:




     Komentarze (3) :

 

2014-10-22 21:27:08, kulinarnatv.pl
" Warto, na prawdę dobre, byle nie przeciągnąć czasu i mięsa nie wysuszyć. Pozdrawiam: Adrian

2014-10-22 20:00:28, ANDRZEJ
" Ciekawe danie i łatwe .Sprawdze.

2014-10-22 18:32:14, patrycja
" brzmi i wygląda świetnie

   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.