Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady




Konkursy



KONKURS ROZSTRZYGNIĘTY!!!

Bardzo trudno mi było wybrać wygrane przepisy, ponieważ jak je czytałem, musiałem się oblizywać i nie myślałem racjonalnie 
Pierwsza nagroda trafia do Pani Teresy Kropidłowskiej, która zaskoczyła mnie przepisem na potrawę, której jeszcze nigdy nie robiłem. Te smaki mnie zaintrygowały i już nie mogę się doczekać, aż stanę przy patelni grillowej  i odtworzę ten przepis.
 
 
PRZEPIS:
"Szaszłyki owocowe z grilla 1 melon 1 ananas 3 owoce kiwi 2 banany 30 dkg truskawek Na marynatę: sok z 1 cytryny 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z melona za pomocą specjalnej łyżeczki wydrąż kulki (możesz pokroić w kostkę). Miąższ ananasa, kiwi i bananów pokrój w dużą kostkę. Truskawki umyj. Zrób marynatę: do miseczki wyciśnij sok z cytryny, oliwę, miód i cynamon, dokładnie wymieszaj. Skropione marynatą owoce nadziej na szpadki, a następnie zawiń w folię aluminiową. Rozgrzej grill ogrodowy, pakieciki owocowe ułóż na ruszcie i piecz przez 15 minut. Można upiec na patelni grillowej. Przed podaniem możesz udekorować szaszłyki listkami mięty lub melisy."

 
A druga nagroda- w związku z tym, że zaczęła się wiosna i mam straszną ochotę na sałatki, oczywiście te z użyciem grillowanego mięsa  trafia do użytkowniczki "Ela" za przepis:
 
"Sałatka z grillowanym kurczakiem sałata lodowa rucola pomidor ósemki ogórek świeży połówki czerwona cebula pióra kukurydza sos: musztarda miód naturalny olej kujawski sok z cytryny czosnek sól,pieprz -ubijać jak majonez. marynata do kurczaka: do 4 piersi dodaje: ok 1/2 szkl octu balsamicznego 4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chili mielonego. 1/2 główki sałaty rwie na talerz obsypuję delikatnie rukolą cebula kukurydza ogórek w koło ósemki pomidora polewam obficie sosem na sos pokrojony po skosie zgrillowany filet i gotowe. smacznego." 
 
 
Dziękuję za przepisy wysłane zarówno na adres e-mailowy jak i na naszą stronę.




     Przepisy (24) :

 

2014-03-30 00:34:40, eli_555
" Szaszłyki warzywne Eli 3 młode cukinie 1/2 kg małych pieczarek 1/2 kg pomidorków koktajlowych 2 duże czerwone papryki 2 duże żółte papryki 100 ml oleju 1 łyżka ziół prowansalskich sól pieprz patyki do szaszłyków Patyki do szaszłyków moczyć w wodzie przez pół godziny.Papryki,cukinie i pomidorki umyć i osuszyć.Z papryki usunąć szypółki i nasiona,z cukini odciąć końcówki.Paprykę pokroić w dość duże kwadraty,cukinię w plastry o grubości 1 cm.Pieczarki oczyścić.Do każdego szaszłyka wziąść dwa patyczki i nabijać pieczarkę,czerwoną paprykę,cukinię,żółtą paprykę,pomidorek i dalej w tej samej kolejności.Wymieszać olej z ziołami,solą i pieprzem.Powstałą miksturą posmarować szaszłyki i ułożyć na patelni do grillowania.Szaszłyki grillować około 15-20 minut.Co jakiś czas smarować szaszłyki olejem z ziołami.W połowie grillowania szaszłyki odwrócić na drugą stronę.Szaszłyki warzywne można też piec na tackach na grillu.Smacznego!

2014-03-30 00:22:49, eli_555
" Placuszki surimi Eli 2 małe paczki paluszków surimi(razem 200 g) 5 ziemniaków(ugotowanych z poprzedniego dnia) 1 pęczek cebulki dymki 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko sól,pieprz olej Ziemniaki z poprzedniego dnia zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Paluszki surimi pokroić w kosteczkę.Pokroić natkę i dymkę.Wszystkie składniki włożyć do miski,dodać jajko,sól,pieprz i wymieszać.Uformować placuszki(jak mielone),posmarować olejem,położyć na patelni grillowej i piec z obu stron,aż się zrumienią.Placuszki można też piec na tackach na grillu.Smacznego!

2014-03-30 00:07:48, eli_555
" Szaszłyki wątróbkowo-jabłkowe Eli 1.5 kg wątróbki drobiowej(mnie wyszło 10 szaszłyków) 2 duże jabłka sok z cytryny 4 cebule patyki do szaszłyków(wcześniej namoczyć w wodzie) Marynata do smarowania szaszłyków: 1/3 szklanki oleju 2 łyżki z czubkiem przyprawy do grilla Wątróbkę umyć i obrać z błon i tłuszczu.Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić na kawałki.Cebulę też pokroić na kawałki.Na każdego szaszłyka brać po dwa patyki i nabijać cebulę,wątróbkę,jabłko i tak dalej.Na początku i końcu każdego szaszłyka powinna być cebula.Przed położeniem na rozgrzaną patelnię grillową,szaszłyki posmarować marynatą.Piec szaszłyki krócej jeżeli mają być lekko krwiste,lub dłużej jeżeli mają być dopieczone.Takie szaszłyki można też piec na grillu.Smacznego!

2014-03-30 00:03:10, eli_555
" Szparagi w boczku Eli 1 pęczek szparagów(ja miałam pól pęczka zielonych i pół pęczka białych) sól,cukier pieprz ziarnisty świeżo mielony tyle plastrów boczku ile szparagów wykałaczki(wcześniej namoczyć w wodzie) Szparagi obrać.Do wrzącej wody dodać soli i cukru do smaku,włożyć szparagi i gotowac 5 minut.Szparagi wyjąć z wrzątku,przełożyć do lodowatej wody i ostudzić.Każdy szparag owinąć plastrem boczku i spiąć trzema wykałaczkami.Piec na patelni grillowej aż boczek będzie chrupki.Szparagi można też piec na grillu.Smacznego!

2014-03-29 23:56:09, eli_555
" Bananowe zawijaski Eli 3 duże banany sok z cytryny 12 plastrów boczku wędzonego pieprz 24 wykałaczki(wcześniej namoczyć w wodzie) Z obranych bananów odciąć końce.Banany pokroić na 4 części.Plastry boczku oprószyć pieprzem.Każdy kawałek banana owinąć boczkiem i spiąć dwoma wykałaczkami.Piec na patelni grillowej aż boczek będzie chrupki.Zawijaski można też piec na grillu.Smacznego!

2014-03-29 23:12:11, eli_555
" Pieczarki faszerowane Eli 2 20 pieczarek 1 cebula 20 dkg piersi kurczaka sól,pieprz 3 łyżki oleju 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 pęczka natki pietruszki olej do smarowania patelni Z pieczarek odciąć nóżki.Mięso,nóżki pieczarek,cebulę posiekać,przesmażyć na oleju i ostudzić.Dodać sól,pieprz,jajko,bułke tartą,posiekana natkę i wymieszać.Farszem nadziewać pieczarki,układać na patelni grillowej posmarowanej olejem i piec aż pieczarki będą miękkie.Można też ułożyć pieczarki na tacce posmarowanej olejem i piec na grillu.Smacznego!

2014-03-29 22:49:08, eli_555
" Szaszłyki łososiowe Eli 1 kg łososia norweskiego Marynata: 4 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 cytryna-sok 1 papryczka chili z zalewy 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 4 młode cukinie Marynata: 4 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 cytryny-sok pieprz olej do smarowania patelni patyczki do szaszłyków(2 razy tyle,ile szaszłyków) Wyfiletowanego(bez ości i skóry)łososia pokroić w dość dużą kostkę.Składniki marynaty ubić trzepaczką.Łososia zalać marynatą,delikatnie wymieszać i włożyć do lodówki na kilka godzin.Cukinię umyć,osuszyć,odciąć końce i pokroić na plastry około 1.5 cm.Składniki marynaty ubić trzepaczką,zalać cukinię i włożyć do lodówki na kilka godzin.Patyki na szaszłyki moczyć 2 godziny w wodzie.Na każdy szaszłyk wziąść 2 patyki i nabijać na przemian łososia,cukinię.Na początku i końcu szaszłyka powinien być łosoś.Ułożyć szaszłyki na patelni grillowej wysmarowanej olejem i piec około 25 minut,obracając na wszystkie strony.Szaszłyki można też ułożyć na tackach do grillowania wysmarowanych olejem i piec na grillu około 25 minut.Smacznego!

2014-03-29 22:36:04, eli_555
" Schabowe roladki Eli 8 kotletów schabowych Marynata: 5 łyżek oleju 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu sojowego grzybowego 1/2 cytryny-sok 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 2 łyżki ziołowej przyprawy do grilla 1 mała papryczka z zalewy Tao Tao(bez pestek) 40 dkg kapusty kiszonej 20 dkg grzybów(ja dałam mrożone podgrzybki) 1 duża cebula 1 kostka mięsna Winiary pieprz i sól do smaku 2 łyżki smalcu do kapusty 2 łyżki oleju do grzybów Kotlety rozbić tłuczkiem na cienkie płaty.Składniki marynaty włożyć do słoika,zakręcić i potrząsać energicznie,aż zrobi się emulsja.Kotlety zalać marynatą,tak żeby całe mięso było nią pokryte i włożyć do lodówki na kilka godzin(najlepiej na całą noc).Cebulę posiekać i 2/3(1/3 zostawić do grzybów)zeszklić na gorącym smalcu.Dodać kapustę,kostkę mięsną,podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu,aż kapusta będzie miękka.Na patelni rozgrzać olej,wrzucić resztę cebuli,zamrożone grzyby(nie rozmrażać) i smażyć aż sok odparuje.Grzyby dodać do miękkiej kapusty,wymieszać,doprawić do smaku pieprzem,solą i ostudzić.Kotlety wyjąć z marynaty,na każdym rozłożyć kapustę z grzybami,zwinąć ciasno i spiąć wykałaczkami.Piec na patelni grillowej lub na grillu około 30-35 minut.Smacznego!

2014-03-29 22:23:50, eli_555
" Kuleczkowe szaszłyki Eli 80 dkg mięsa mielonego (ja pomieliłam łopatkę wieprzową) 1/2 opakowania Pomysł na soczystą karkówkę z ziemniakami 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka cebulki granulowanej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól 1 duża papryka czerwona 2 cebule 10 patyków do szaszłyków (wcześniej namoczyć w wodzie) sosy majonezowe Winiary Do miski włożyć mięso,dodać pomysł na,paprykę ostrą,papryę słodką,czosnek,cebulkę,jajko,bułkę tartą,sól do smaku i dokładnie wyrobić.Z mięsa zrobić 40 kulek.Z umytej i osuszonej papryki wyciąć szypułkę i usunąć nasiona.Cebulę obrać.Paprykę i cebulę pokroić w kwadraty 2x2.Nabijać na patyczek kulkę mięsa,cebulę,paprykę i dalej tak samo.Na początku i końcu ma być kulka mięsa (na każdym patyczku mają być 4 kulki).Szaszłyki położyć na posmarowanej olejem patelni grillowej i piec (odwracając na wszystkie strony)na grillu przez 25-30 minut.Podawać z sosami majonezowymi Winiary.Można też ułożyć na posmarowanych olejem tackach i piec na grillu. Smacznego!

2014-03-29 22:04:10, eli_555
" Grilowane ziemniaki z boczkiem Eli 1.5 kg małych młodych ziemniaków boczek wędzony w cienkich długich plastrach- tyle plastrów ile ziemniaków 1 łyżka czosnku granulowanego-jeśli ktoś nie lubi może być mniej 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka przyprawy typu jarzynka wykałaczki tacki aluminiowe Ziemniaki oskrobać lub cienko ostrugać dokładnie umyć i ugotować na pół miękko. Wymieszać czosnek,paprykę słodką,paprykę ostrą i jarzynkę. W mieszance przypraw obtoczyć ostudzone ziemniaki. Każdy ziemniak owinąć plastrem boczku i spiąć wykałaczką. Ziemniaki ułożyć na patelni grillowej i opiekać ze wszystkich stron około 30 minut. Można też ułożyć na tackach i piec na grillu około 30 minut.Smacznego!

2014-03-29 08:46:09, Ela
" Sałatka z grillowanym kurczakiem sałata lodowa rucola pomidor ósemki ogórek świeży połówki czerwona cebula pióra kukurydza sos: musztarda miód naturalny olej kujawski sok z cytryny czosnek sól,pieprz -ubijać jak majonez. marynata do kurczaka: do 4 piersi dodaje: ok 1/2 szkl octu balsamicznego 4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chili mielonego. 1/2 główki sałaty rwie na talerz obsypuję delikatnie rukolą cebula kukurydza ogórek w koło ósemki pomidora polewam obficie sosem na sos pokrojony po skosie zgrilowany filet i gotowe. smacznego

2014-03-25 20:18:48, Teresa Kropidłowska
" Szaszłyki owocowe z grilla 1 melon 1 ananas 3 owoce kiwi 2 banany 30 dkg truskawek Na marynatę: sok z 1 cytryny 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z melona za pomocą specjalnej łyżeczki wydrąż kulki (możesz pokroić w kostkę). Miąższ ananasa, kiwi i bananów pokrój w dużą kostkę. Truskawki umyj. Zrób marynatę: do miseczki wyciśnij sok z cytryny, oliwę, miód i cynamon, dokładnie wymieszaj. Skropione marynatą owoce nadziej na szpadki, a następnie zawiń w folię aluminiową. Rozgrzej grill ogrodowy, pakieciki owocowe ułóż na ruszcie i piecz przez 15 minut. Można upiec na patelni grillowej. Przed podaniem możesz udekorować szaszłyki listkami mięty lub melisy

2014-03-25 20:17:48, Teresa Kropidłowska
" Skrzydełka z grilla marynowane w ketchupie 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 mały słoiczek ketchupu 3 łyżki ciemnego sosu sojowego Sok z cytryny 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Knorr 2 łyżki oleju Sól 1 roztarty ząbek czosnku Wykonanie: Skrzydełka umyj , osusz i włóż do miski. Wymieszaj ketchup z sokiem z cytryny i olejem. Dodaj sos sojowy, czosnek oraz przyprawę do kurczaka. Ewentualnie posól do smaku. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Zamarynowane skrzydełka ułóż na tacce do pieczenia na grillu i piecz około 25 minut. Można skrzydełka upiec na patelni grillowej. Podawaj z ulubionym sosem.

2014-03-25 20:15:55, Teresa Kropidłowska
" Pstrągi w liściach kapusty pieczone na grillu 4 sprawione pstrągi /około 30 dkg każdy/ 1 mała luźna główka kapusty 4 pomidory 2 cebule 2 cytryny 2 łyżki masła 4 łyżki drobno posiekanych ziół/natka pietruszki, koper, rozmaryn, szczypiorek/ 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Pieprz ziołowy Wykonanie: Kapustę opłucz, włóż do wrzątku na 8 min .Następnie wyjmij ,osącz ,zdejmij 8 największych liści. Każdy posmaruj odrobiną miękkiego masła. Pstrągi opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Sparz cytryny, wyciśnij sok i skrop nim ryby z zewnątrz i w środku. Oprósz solą ,pieprzem czarnym i ziołowym. Odłóż na 1 godzinę . W tym czasie cebulę i pomidory pokroić w grube plastry. Do środka każdego pstrąga włożyć plasterki pomidora ,cebuli i po ząbku czosnku. Następnie panieruj pstrągi w posiekanych ziołach Odstaw na 20 min do lodówki. Każdą z ryb ułóż na 2 liściach kapusty ,przykryj kawałkami masła i zawiń w liście. Pstrągi ułóż na tacce do grillowania i piecz około 20 minut , w czasie pieczenia rybę odwrócić. Można także tak przygotowane pstrągi zawinąć w folię aluminiową i upiec na rozgrzanym grillu.

2014-03-25 20:14:01, Teresa Kropidłowska
" Łosoś z rozmarynem z grilla z plackami ziemniaczanymi i szpinakiem 40 dkg fileta z łososia surowego 30 dkg szpinaku mrożonego 1 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka igiełek rozmarynu świeżego lub suszonego Sól Pieprz olej Wykonanie; Łososia umyć , osuszyć , osolić ,posypać pieprzem i rozmarynem. Odstawić na chwilę do lodówki. Szpinak rozmrozić . Na patelni rozgrzać masło i zeszklić zmiażdżony czosnek, na to wyłożyć szpinak i wymieszać i dusić przez chwilę ,aż wyparuje woda. Ziemniaki obrać , umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,odcisnąć wodę. Osolić ,opieprzyć , dodać jajko i mąkę. Wymieszać. Usmażyć małe placuszki na oleju. Łososia podzielić na 3 porcje i upiec na grillu lub na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Podawać razem z placuszkami ziemniaczanymi szpinakiem.

2014-03-25 20:13:25, Teresa Kropidłowska
" Łosoś z grilla z masłem ziołowym 800 gr fileta z łososia 1 łyżka soku z cytryny Sól, pieprz Masło ziołowe: 0,5 kostki masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Wykonanie: Łososia dzielimy na 4 porcje ,doprawiamy sokiem z cytryny ,solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Czosnek miażdżymy i ucieramy z odrobiną soli , sokiem z cytryny oraz posiekanymi ziołami. Dodajemy wszystkie składniki do miękkiego masła i dokładnie ucieramy. Doprawiamy pieprzem. Kawałki łososia kładziemy na tacce do grillowania lub bezpośrednio na ruszcie i pieczemy około 6 minut z każdej strony. Możemy upiec na patelni grillowej. Po tym czasie rybę zawijamy w folię aluminiową , dodajemy po kawałku ziołowego masła i dusimy na grillu około 5 minut .

2014-03-25 20:11:26, Teresa Kropidłowska
" Grillowane szaszłyki z krewetek z czosnkiem i cytryną 500 gr krewetek tygrysich 3 ząbki czosnku Po 1 łyżeczce koperku i szczypiorku 1 cytryna Oliwa z oliwek Sól Pieprz Wykonanie: Zioła umyć i drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć. Wszystko wymieszać z oliwą z oliwek /100 ml/ , doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Krewetki rozmrozić , posolić i doprawić pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Następnie krewetki nabić na patyczki do szaszłyków i piec na grillu po 4 minuty z każdej strony. Można upiec krewetki na patelni grillowej. Po upieczeniu polać szaszłyki sosem czosnkowo-ziołowym i podawać z cytryną i grzankami też upieczonymi na grillu.

2014-03-25 20:10:09, Teresa Kropidłowska
" Filety z piersi kurczaka z grilla z sosem czosnkowym 2 filety z piersi kurczaka 4 ząbki czosnku 5 łyżek soku z cytryny 3 łyżki oliwy 3 łyzki sosu sojowego Sól pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny Opis przygotowania: Mięso umyć, pokroić na niezbyt duże kotleciki. Rozgnieciony czosnek dodać do oliwy i soku z cytryny i sosu sojowego. Doprawić pieprzem . Lekko osolić. Filety zalać sosem i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Grillować na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor. Zrobić sos z podanych składników. Polać nim grillowane filety. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

2014-03-25 20:09:10, Teresa Kropidłowska
" Filet z kurczaka z patelni grillowej 1 duża pierś z kurczaka 0,5 opakowania włoszczyzny w pokrojonej w paski mrożonej Olej Sól Pieprz Przyprawa go kurczaka Natka pietruszki 1 łyżka masła Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć ,osuszyć i pokroić na filety. Oprószyć przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Warzywa rozmrozić. Na patelni grillowej rozgrzać olej i usmażyć filety drobiowe z każdej strony , dodać warzywa i razem jeszcze chwilę smażyć. Posypać zieloną pietruszką , na wierzch położyć kawałek masła.

2014-03-25 20:08:16, Teresa Kropidłowska
" Filet z kurczaka grillowany marynowany w ziołach 0,5 kg filetów z kurczaka 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżka świeżego oregano 2 ząbki czosnku Sól Oliwa Wykonanie: Przygotuj marynatę: do szklanej miski przesyp posiekany czosnek, posiekaną bazylię, tymianek, i oregano , wlej 3 łyżki oliwy, lekko osól. Filety z kurczaka dokładnie umyj, oczyść i rozbij lekko na płaty o grubości ok. 1 cm i wymieszaj z marynata ziołową. Odstaw na1 godzinę. Następnie grilluj na patelni grillowej lub na grillu ok. 10 min, obracając mięso co kilka minut. Podawaj z grillowanymi warzywami lub warzywami gotowanymi na parze,

2014-03-25 20:06:41, Teresa Kropidłowska
" Białe kiełbaski z grilla z musztarda i miodem 6 białych parzonych kiełbasek 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 2 gałązki rozmarynu 1 szklanka jasnego piwa Wykonanie: Musztardę wymieszać z miodem. Posmarować tym kiełbaski . obłożyć gałązkami rozmarynu. Odstawić na godzinę do lodówki. Kiełbaski ułożyć na tacce aluminiowej na ruszcie rozgrzanego grilla. Piec je co jakiś czas odwracając. Gdy się przypieką polewać piwem a na żar położyć gałązki rozmarynu, piec jeszcze 10 minut.

2014-03-23 19:39:28, WeronikaCh
" Steki z karkówki marynata. 1 kg karkówki 2 słoiczki musztardy 8 ząbków posiekanego czosnku 3 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka miodu 6 łyżek oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu Karkówkę kroimy i rozbijamy na płaty. Ze wszystkich składników przyrządzamy marynatę Smarujemy nią steki po czym odstawiamy mięso na całą noc do lodówki . Grillujemy z dwóch stron aż będą złote.

2014-03-23 19:31:04, WeronikaCh
" Kaszanka z jabłkiem Składniki na jedną porcję 2 kaszanki 1 małe jabłko 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka majeranku Obrane jabłka pokroić na kosteczkę,dodać pokrojną cebulkę,oraz pokrojony na plasterki czosnek. Wszystko doprawić majerankiem,pieprzem i odrobiną soli. Obie kaszanki ułożyć na folii aluminiowej(na błyszczącej stronie),obłożyć jabłkiem z przyprawami ,zawinąć. Grillować po 15 minut z każdej strony.

2014-03-20 16:45:24, Katarzyna N.
" Miało być prosto, więc przepis na ulubione mięsko mojego męża: 1. Polędwicę wołową kroję na plastry o grubości 4 cm. 2. Przygotowuję masło czosnkowe z masła dobrej jakości, czosnku w proszku, soli i pokrojonego koperku, mieszam i wstawiam do lodówki, żeby stężało. 3. Polędwicę układam na mocno rozgrzanej patelni z tłuszczem i dopiero teraz posypuję solą i pieprzem. Po 3 minutach obracam na drugą stronę i również posypuję solą i pieprzem. Smażę jeszcze 3 minuty i razem z patelnią wstawiam do piekarnika. Jeżeli ma być krwiste (jak lubi mąż) trzymam 4 minuty, jeżeli bardziej wysmażone, trzymam dłużej. 4. Wyciągam mięso i już na talerzu układam na nim duży kawałek masła czosnkowego. Masło roztapiając się nadaje mięsu smak. Pozdrawiam i liczę na wygraną :)

   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.