Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





Flaki wołowe po zamojsku z pomidorami

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : Flaki wołowe po zamojsku z pomidorami




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]9.50 / 10



Przepis


SKŁADNIKI:

Flaki wołowe oczyszczone i ugotowane-     1 kg.
wołowina-                                  0,5 kg.
pomidory pelatti-                        2 puszki
marchew-                                  2-3 szt.
seler                                         1,2 szt
pietruszka-                                2-3 szt
por   -                                       1 szt.
cebula-                                     1 szt.
masło
mąka
sos chili
imbir
gałka muszkatołowa
papryka słodka
majeranek
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Gotuję wołowinę do miękkości z selerem, porem, marchewkami, pietruszką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Podczas gotowania doprawiam solą i pieprzem.
Flaki, mimo że były już gotowane, gotuję jeszcze raz w osolonej wodzie przez pół godziny, odsączam i przepłukuję.
Cebulę kroję w kostkę i przesmażam na patelni.
Wołowinę, wraz z warzywami wyciągam z wywaru. 
Do wywaru wrzucam flaki i gotuję. Po kilku minutach dodaje utartą na tarce marchewkę i odrobinę pietruszki i selera. Dodaję też usmażoną na złoto cebulę.
Wszystko doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową, papryką słodką.
Mieszam i gotuję przez 20 minut. 
Po tym czasie kroję na plasterki wołowinę i dodaję do zupy.
Po chwili dodaje 2 puszki rozdrobnionych pomidorów pelatti, gotuje 10 minut.
Przygotowuje zasmażkę: na patelni roztapiam masło i dosypuję mąki. Mieszam, aż stworzy się pianka o złotym odcieniu, wtedy dolewam ją do flaków i mieszam.
Zagotowuje i doprawiam do smaku, solą, pieprzem i pikantnym sosem chili. dosypuje też trochę suszonego majeranku.
Wykładam na talerz.

Smacznego...

Opis


Flaki wołowe to bardzo u nas popularna i przede wszystkim lubiana zupa. Kiedy je przygotowuję staram się, żeby były najlepsze na świecie- te takie są, dzięki między innymi kawałkom soczystej wołowiny i włoskiemu sposobowi na nie- pomidorom.





Słowa kluczowe


flaki wołowe flaki wołowe z wołowiny wołowina z wołowiną po zamojsku zamojskie z pomidorami pelatti pomidory zupa danie przepis przepisy kulinarna kulinarnatv



dodaj komentarz:




     Komentarze (2) :

 

2015-08-07 20:25:47, kulinarnatv.pl
" Witam Jana, standardowa puszka ma około 400 ml. wraz zalewą i właśnie takie użyłem do tego przepisu. Pozdrawiam: Adrian

2015-08-07 14:31:16, Jana
" Dzien dobry, witam panstwo i chcialabym zapytac ile to bedzie 2 puszki pomidorow? 2 x 200 gr albo 2 x 400 gr? Dziekuje bardzo!!!

   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.