Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





coq au vin

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : coq au vin




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]9.99 / 10



Przepis


SKŁADNIKI  (DLA 2 OSÓB):
pałki z kurczaka- 4 szt
boczek- 4 plastry
dymki- 3 szt
pieczarki- 3 szt
czosnek
szczypiorek
pomidory koktailowe- 5 szt
brendy
czerwone wino
sól, pieprz
papryka słodka

PRZYGOTOWANIE:
Pałki solę, posypuję pieprzem i papryką słodką. Wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Smażę po 3 min z obu stron. Kroję boczek na drobne kawałki i dorzucam do kurczaka.
W międzyczasie kroję pieczarki na wąskie plasterki. Podsmażam je na maśle na osobnej patelni.
Do patelni z pałkami i boczkiem dolewam brendy i podpalam czyli flambiruję. Kiedy płomień zgaśnie zalewam dwoma kieliszkami czerwonego wina.
Odkrawam białe części z dymek, dodaję do pieczarek, chwilę razem smażę, po czym przekładam do głównej patelni z mięsem. Dodaję drobno posiekany czosnek i pomidorki koktailowe przekrojone na pół. Posypuję pokrojonymi, zielonymi częściami dymki.
Wykładam na talerz i posypuję szczypiorkiem.
Smacznego... 
 

Opis


Coq au vin,  klasyczna francuska potrawa. Pałki z kurczaka obsmażone i duszone w winie z pieczarkami, boczkiem i dymkami to wybitna i elegancka kompozycja. A dodatek płonącej brendy zdecydowanie uszlachetnia smak.





Słowa kluczowe


kurczak kuchnia francuska wino winie brendy coq au vin przyjęcie kuchnia we dwoje sexy kuchnia francja



dodaj komentarz:




Brak komentarzy do tego filmu.
   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.