Serwis kulinarnatv.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Zapoznaj się z polityką prywatności. zamknij X
[kulinarnatv.pl]

Zarejestruj
Dania głównePrzekąski i dodatkiZupySałatkiDeseryPorady





Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

Udostępnij na Facebook

Obejrzyj ten film na naszym kanale YouTube : Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)




Oceń film:

Ocena użytkowników: [ocena]9.98 / 10



Przepis


SKŁADNIKI (na 5 porcji):

antrykot wołowy- 1,2 kg
wino czerwone wytrawne- butelka
boczek wędzony- 150 g
marchewka
seler naciowy
szalotki
pieczarki
czosnek
pomidory pelatti
szklanka bulionu
masło
oliwa z oliwek
natka pietruszki
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Boczek kroję w kawałki. Smażę na patelni z rozgrzaną oliwą z masłem.
Mięso kroję w długie pasy. Przyprawiam solą, pieprzem, polewam oliwą, mieszam.
Usmażony boczek przekładam do garnka, na patelnie wykładam mięso.
Marcewkę, seler kroję w plastry.
Zrumienioną wołowinę przekładam do garnka, a na patelnię trafiają warzywa. Smażę, a po chwili wlewam trochę czerwonego wina, żeby zabrało cały smak. Wszystko łączę w garnku. Zalewam dużą ilością wina. Wkruszam igiełki rozmarynu, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i rozdrobnione pomidory pelatti.
Garnek przykrywam i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 2-2,5 godziny.
Kroję pieczarki, wrzucam na patelnię razem z kawałkami czosnku i cebulkami. Dokładam do całości na ostatnie pół godziny.
Na koniec dodaję sporo posiekanej natki pietruszki.
Smacznego...


 

Opis


Boeuf Bourguignon to wołowina długo duszona w winie. Cudownie miękka i aromatyczna, rozpływa się w ustach. Mało jest dań, które mogą aż tak zachwycić.





Słowa kluczowe


boeuf wołownia burgundzka po burgundzku danie obiad



dodaj komentarz:




     Komentarze (14) :

 

2015-04-29 11:16:17, Adam
" Okej najpierw zajme sie wolowinka , a pozniej znajde puree ziemniaczane dziekuje Adrian za pomocne komentarze. ide dzialac ;) a wieczorkiem napisze jak wrazenia. Pozdrawiam

2015-04-29 11:06:43, kulinarnatv.pl
" Znajdziesz u mnie dobre puree. Dodaj najlepiej pieczony czosnek, będzie lepsze. ;) Mała sugestia- wołowinę rób w 160 stopniach, ale godzinę dłużej. Adrian

2015-04-29 10:37:31, Adam
" Dziekuje Adrian za podpowiedz, wlasnie kupilem produkty wszystkie i bede gotiwal. Jednak nigdy nie robilem dobrego puree;)

2015-04-29 09:28:04, kulinarnatv.pl
" Adam, co do przystawki, to sugerowałbym lekką sałatkę. Ryż owszem można dać do tej potrawy, spotkałem się również z makaronem, we Włoszech do podobnych smaków. Ja jednak będę upierał się przy dobrym puree, z ziemniaków, czy też z selera. Wtedy zwyczajnie najlepiej smakuje ;) Adrian

2015-04-29 08:37:35, adam
" i czy ta wolowinka pasiwala by do ryzu basmanti ?

2015-04-29 08:36:59, adam
" Hej jaka przystawke mozna dac do tego, chodzi o surowke ?

2015-02-26 22:49:45, kulinarnatv.pl
" Puree ziemniaczane, najlepiej połączone z pieczonym czosnkiem, albo puree z selera. Sos się najlepiej z nimi łączy. Jakbyś 3 sekundy wcześniej napisała, to by była fajna godzina ;) zobacz na swój komentarz. Adrian

2015-02-26 22:22:25, Edyta
" Dzięki za życzenia i cenne rady. A jeszcze jedno z czym podac ziemniaki? czy coś innego

2015-02-26 20:40:24, kulinarnatv.pl
" Edyta, to smacznego i wszystkiego najlepszego dla Michała!!! Wołowinę piecz w nieco niższej temperaturze 150-160 stopni Celsjusza, nie wiem ile to w Waszych Fahrenheitach ;) Piecz za to znacznie dłużej- nawet 4 godziny. Wina użyj tyle, żeby przykryło całość, nie musi być cała butelka. Pozdrawiam: Adrian

2015-02-26 19:12:05, podpis
" Wskakuj w samolot to zdążysz na imprezę. Jest w tą sobotę. A urodziny miał dokładnie 24 lutego. Wino to ja już kupiłam i tym razem nawet ma procenty, hahaha.

2015-02-26 18:48:17, kulinarnatv.pl
" Hej, wołowina może być z kością, np dobrze się do tego nadaje goleń, albo pręga, kość nie zaszkodzi, a nawet pomoże, ponieważ podczas duszenia doda trochę swojego smaku. Najlepiej jednak ta potrawa smakuje mi z antrykotem, tylko nie może być za chudy. Szczerze to nie bardzo pamiętam z jakiej części użyliśmy wołowiny, ale jak użyjesz powyższych to gwarantuję, że wyjdzie genialnie ;) Kiedy ta osiemnastka?... może wpadnę ;) I rzecz jasna pozdrów ode mnie Michała. Najlepiej przed imprezą napisz, to dam Ci jeszcze kilka wskazówek, ponieważ przepis cały czas modyfikuję. No i najważniejsze...wino ;) Adrian

2015-02-26 14:59:12, podpis
" Hejka. Bedę robić tą wołowinę na Michała impreze 18-stkę. Pamiętasz może jaką Ty kupiłeś u nas tą wołowinę? Mnie się kojarzy, że była z kością. Pozdrawiam

2013-12-07 18:31:00, Adrian, kulinarnatv
" W związku z tym należy to powtórzyć i zgodnie z ideą mojej strony: zrobić tą wołowinę w domu :) Polecam się na następne imprezki, dobre towarzystwo potęguję smak.

2013-12-06 21:59:00, Zed
" Na Andrzejkach 2013 wymiatała

   O nas ...
[ konkursy ] [ulubione] Twoje ulubione filmy:

Musisz być zalogowany aby tutaj pojawiły się linki do Twoich ulubionych filmów.
Polecamy
[]

Boeuf Bourguignon (wołowina po burgundzku)

[]

Sałatka z grillowaną gruszką i kurczakiem

[]

Babeczki z płynną czekoladą i malinami

[]

Kurczak tandoori

[]

Quritto inspirowane KFC

[]

Kurczak ze śliwkami

[]

Zupa z grillowanej kukurydzy

[]

Świerszcze i szarańcza w tempurze. Śmiesznie i strasznie :)

[]

Ceviche z białej ryby

Jeśli nie wiecie jak przygotować SUSHI zapraszamy do działu przepisy sushi. Podstawą jest ryż dlatego przedstawiamy krok po kroku jak przygotować ryż do sushi, pokazujemy ciekawe przepisy na sushi. Pomoc w przygotowaniu sushi, maki sushi, uramaki oraz nigiri sushi.