Przepis
SKŁADNIKI:
Bataty- ok 1 kg.
marchewka- 2 szt.
seler naciowy- 2 łodygi
por- biała i jasnozielona część
imbir- kawałek wielkości palca
bulion z kurczaka- ponad 1 litr.
śmietanka słodka
śmietana kwaśna
szczypiorek
kardamon
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Marchew kroję na grube plasterki i przesmażam na oliwie, po chwili dodaję pokrojonego pora i selera naciowego.
Kiedy warzywa zaczną się rumienić zsuwam je do gotującego się bulionu drobiowego.
A na tej samej patelni smażę pokrojone w kostkę bataty, dodaję masła.
Zrumienione zsuwam do bulionu i gotuję wszystko 25-30 minut.
Pod koniec gotowania dodaję starty imbir i wszystko miksuję na gładki krem blenderem.
Dodaję słodkiej śmietanki i doprawiam solą i pieprzem.
Z batatów wykrawam za pomocą obieraczki cienkie plastry i przesmażam je z obu stron na patelni grillowej- robię z nich chipsy. Na drugiej patelni prażę ziarenka kardamonu, następnie ucieram je z moździerzu i mieszam z kwaśną śmietaną.
Zupę wykładam na talerz, robię kleksy kardamonowej śmietany i układam na wierzchu chipsy z batatów.
Smacznego... |
Opis
Zupy krem to przede wszystkim intensyfikacja smaków. Słodki ziemniak- batat ma go bardzo dużo, więc idealnie nadaje się do tej potrawy. Dodatkowo chipsy z batata i kardamonowa śmietana, świetnie uzupełnią tą zupkę.
Słowa kluczowe
zupa krem zupa krem batat z batatów słodkie ziemniaki z ziemniaków kardamon kremowa zupka danie przepis przepisy kulinarna kulinarnatv
|